Izbor pravog CMS-a (Content Management System) je važna odluka pri donošenju odluke za kreiranje web sajta.

Na internetu ste možda već pročitali dosta postova gde se pristalice Joomle ili Wordpress-a nadmeću i favorizuju CMS koji lično preferiraju navodeći razne razloge za ili protiv.

Joomla je inicijalno kreirana za korporativne i portal web sajtove, medjutim danas sa ogromnom zajednicom porogramera ne postoji oblast delatnosti za koju nije kreiran neki dodatak, komponenta ili modul. Prilagodjavanje nekim specifičnim zahtevima je komplikovanije i za administraciju web sajta je potreban neki sat više kao i povremene konsultacije.

Wordpress koji je inicijalno kreiran kao blog sistem, danas je uz ogromnu podršku zajednice programera postao sveobuhvatno rešenje i isti je moguće koristiti za bilo koji tip sajta. Kao i Joomla, Wordpress takodje ima ogromnu bazu dodataka koji takodje proširuju njegove mogućnosti.

Sa druge strane Joomla ima mnogo bolju SEO (Search Engine Optimization) podršku, jednostavniju migraciju sa jednog na drugi hosting platformu, jednostavniju promenu osnovnog web domena, bolju SSL podršku, optimizaciju i kompresovanje stranica radi lakšeg učitavanja. Kod Wordpress-a je potrebno koristiti eksterne dodatke kako bi se podržale prethodne opcije koje sa Joomlom stiži u inicijalnom instalacionom paketu.